Voorstel: aannemers moeten weggepompt grondwater opnieuw infiltreren of bufferen

Op 24 juni 2021, over deze onderwerpen: Benjamin Swalens, Openbaar groen

“Vaak nog wordt grondwater op bouwwerven rechtstreeks de riool ingepompt. Waarom het water niet opvangen in een grote ton? Zo kunnen we het ter beschikking stellen van landbouwers, de groendienst van de stad of zelfs de buren”, zegt N-VA-raadslid Benjamin Swalens die een reglement uitwerkte om waterverspilling op bouwwerven tegen te gaan. Het voorstel werd niet gestemd maar de klimaatschepen gaf aan van droogte een prioritair thema te maken in haar klimaatplan.

Op bouwwerven wordt om de fundamenten te kunnen laten drogen het grondwater volledig weggepompt. Soms wordt het water opnieuw geïnfiltreerd, soms wordt het afgevoerd via een waterloop maar het komt ook nog steeds voor dat het water gewoon de riolering wordt ingepompt.

“Halle heeft hiervoor nog geen reglement. Er zijn enkel Vlaamse regels maar die zijn weinig verregaand. Mijn reglement poogt eerst het water in de buurt van de bouwwerf opnieuw in de grond te infiltreren. Als dit niet kan dient het grondwater opgevangen te worden in een groot buffervat. Dat water kan dan ter beschikking gesteld worden van landbouwers, de groendienst of de buren. Zo creëren we een extraatje dat zeer nuttig kan zijn tijdens een droge zomer”, weet Benjamin Swalens.

Het reglement werd uiteindelijk niet gestemd maar de schepen bevoegd voor klimaat gaf aan droogte prioritair te willen opnemen in haar klimaatplan.

Stadsbestuur zit al jaar stil

Reeds voor de hete droge zomer van 2020 bracht Swalens het thema ter sprake op de gemeenteraad. “Men wou participatietrajecten met aannemers opstarten en het opnemen in het klimaatplan. Maar een jaar later is dat nog steeds dode letter. In 2018 vroegen duizenden mensen tijdens tientallen klimaatmarsen spoedig actie. Na de vele communicatie is het nu tijd voor realisatie”, besluit Swalens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is