'Dikke Bertha' levert Halle tot 200.000 euro winst op, maar geen blijvend effect op verkeersveiligheid

Op 29 maart 2024, over deze onderwerpen: Benjamin Swalens, Sven Pletincx

Gemeenteraadsleden Sven Pletincx en Benjamin Swalens (N-VA) berekenden dat de mobiele flitscamera, door Hallenaren spottend Dikke Bertha genoemd, tussen april 2023 en maart 2024 zeker 480.000 euro aan snelheidsboetes heeft opgeleverd. "Ondanks een jaarlijkse huur van circa 280.000 euro voor de camera, blijft er een aanzienlijke winst van 200.000 euro over voor de stadsfinanciën", aldus Pletincx.

Pletincx en Swalens bekritiseren de huur en het gebruik van de superflitspaal. De N-VA heeft hiertegen steeds geprotesteerd. “Gaat dit nog over verkeersveiligheid of over financiële inkomsten?”, vraagt Pletincx zich af. “Eerder onderzoek wees uit dat de snelheid enkel lager ligt tijdens de controleweek. Is de flitspaal verdwenen, dan gaat de snelheid terug omhoog. Er is geen blijvend effect op de verkeersveiligheid. De financiële belangen lijken voorrang te krijgen boven de verkeersveiligheid”, vindt Pletincx.

Trajectcontroles hebben wél blijvend effect

Als alternatief pleit de N-VA voor trajectcontrole. Dat garandeert een meer effectieve en duurzame handhaving van lagere snelheden. Ze wijzen op het succes van trajectcontroles in buurgemeente Sint-Pieters-Leeuw als bewijs van hun effectiviteit.

“Bij deze vorm van controle wordt niet alleen de snelheid gecontroleerd over een langere afstand maar is het effect ook blijvend. Dat bewijzen de cijfers uit buurgemeente Sint-Pieters-Leeuw” zegt Swalens. “Bijna niemand rijdt nog te snel langs de trajectcontroles in Sint-Pieters-Leeuw. De boete-inkomsten zijn er zo goed als nul en de verkeersveiligheid is blijvend verhoogd. In Halle is dat net andersom”, besluit Swalens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is