Gemeenteraad steunt N-VA-voorstel voor promotie darmkankeronderzoek

Op 27 maart 2019, over deze onderwerpen: Gezondheid, Nelly Lanis
Nelly Lanis

N-VA-raadslid Nelly Lanis stelde vast dat te weinig Hallenaren ingaan op het gratis darmkankeronderzoek dat door de Vlaamse overheid wordt aangeboden. Ze bepleitte daarom op de gemeenteraad dat de stad Halle zich meer inzet voor de promotie. “Darmkanker kan als het snel wordt opgespoord relatief makkelijk genezen worden. Het is dus essentieel dat we zo veel mogelijk mensen uit de doelgroep aansporen deel te nemen aan darmkankeronderzoek”, zegt Lanis.

“De correcte informatie over dit bevolkingsonderzoek moet op een toegankelijke manier bij de burger komen. De werking van de vzw Stop Darmkanker waarvan dr. Luc Colemont de stuwende kracht is kan hierbij helpen. De stad zou een spreekavond met dr. Colemont kunnen organiseren. In een boeiende uiteenzetting in gewone mensentaal, vol overgave, overtuigend en geanimeerd, slaagt hij er in iets ernstig zoals darmkanker en het belang van preventief onderzoek, duidelijk te maken”, vindt het N-VA-raadslid.

Daarnaast kan de stad de bevolking ook sensibiliseren via haar blaadje Info Halle. Ook wil Lanis dat de stad haar eigen personeel informeert over darmkankeronderzoek.

Darmkanker is de derde meest voorkomende kanker in België. Jaarlijks stelt men bij 5 000 Vlamingen darmkanker vast. Elk jaar eist darmkanker in Vlaanderen 2 000 levens. Dat is gemiddeld 5 per dag, meer dan 150 per maand. Als de ziekte vroeg genoeg ontdekt wordt, is de kans op genezing meer dan 90%. Bovendien zal de behandeling ook minder zwaar verlopen. Daarom is tijdig opsporen zo belangrijk.

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het is een eenvoudige test om poliepen en darmkanker vroegtijdig op te sporen. Iedereen tussen de  56 en 74 jaar oud wordt om de twee jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Vanaf 2017 breidde het onderzoek zich uit tot de 55- jarigen, sinds juli 2018 tot de 53- en 54-jarigen, en vanaf dit jaar worden ook de 51- en 52-jarigen uitgenodigd. In 2020 zullen, conform met de Europese richtlijn, ook de 50-jarigen worden uitgenodigd.

De doelgroep krijgt op naam een pakket toegestuurd om thuis de gebruiksvriendelijke stoelgangtest te doen en deze nadien met een bijgevoegde gefrankeerde omslag terug te sturen naar het labo. De deelname aan de test is gratis en geheel vrijwillig.

In 2017 kregen 657 887 Vlamingen een uitnodiging om zich preventief te laten testen op darmkanker. In Vlaanderen neemt gemiddeld 51% deel aan deze screening; in Limburg zelfs 70%. Minister Jo Vandeurzen hoopt dat in 2020 in heel Vlaanderen minstens 60% zal deelnemen.

 

“In Halle ligt dit cijfer op 41,3%. Niet slecht, maar toch 10% onder het Vlaams gemiddelde en ver verwijderd van de beoogde 60% in 2020. Voor een stad die het Charter van gezonde Stad ondertekent, moet de ambitie toch hoger liggen”, vindt Nelly Lanis.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is