Halle voert European Disability Card in op vraag van N-VA

Op 27 maart 2019, over deze onderwerpen: Dirk Van Heymbeeck, Gezondheid, OCMW, Toegankelijkheid
Dirk Van Heymbeeck

Op de gemeenteraad van maart lanceerde de N-VA-fractie een voorstel om de European Disability Card te gebruiken en te promoten. “Deze kaart is voor personen met een beperking een bewijsstuk om aan te tonen dat ze in België erkend zijn als persoon met een handicap. Hiermee komen ze in aanmerking voor specifieke toegangstarieven of andere voordelen in de domeinen cultuur, vrijetijdsbesteding en sport”, zegt initiatiefnemer Dirk Van Heymbeeck.

In het verleden kon het gebeuren dat inwoners van Halle met een beperking soms in de kou bleven wanneer zij bij aanbieders van cultuur, sport en vrijetijd hun handicap niet op papier konden ‘bewijzen’. Hierdoor liepen personen met een beperking toegangskortingen of andere voordelen mis.

Om komaf te maken met deze pijnlijke situaties voert Halle nu de European Disability Card in. Hiermee kunnen personen met een beperking eenvoudig en zonder discussie aantonen dat ze recht hebben op bepaalde voordelen.

Dirk Van Heymbeeck is tevreden dat de gemeenteraad zijn voorstel goedkeurde. “Er is eindelijk een duidelijk, uniform en afdwingbaar ‘bewijs van handicap’. Zeker voor bepaalde groepen met een moeilijk visueel waarneembare beperking is deze kaart een meer dan welgekomen hulp. Denk bijvoorbeeld aan slechtzienden, doven of personen met autisme. Er wordt geen inbreuk gepleegd op de privacy. In het verleden was dit wel het geval: medische bewijsstukken vermelden net wel de beperking”, verduidelijkt het N-VA-raadslid.

De kaart is een Europees initiatief, waardoor dezelfde kaart ook geldig is in 7 andere Europese landen (Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië). De kaart kan aangevraagd worden bij de FOD Sociale Zekerheid of het Vlaams agentschap personen met een handicap.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is