Cashvrije bib kost Hallenaar jaarlijks meer dan 10.000 euro

Op 5 juli 2017, over deze onderwerpen: Bibliotheek, Cultuur, Gemeenteraad, Halle, Mandataris, Modernisering, Sven Pletincx

Binnenkort ben je met je cash boetegeld niet langer welkom in de Halse bibliotheek. De meerderheid schaft namelijk het huidige boetesysteem af en kiest voor een forfaitair systeem, ook al zal dit de stad en dus elke Hallenaar jaarlijks meer dan 10 000 euro kosten. De raad van beheer van de bibliotheek had uitdrukkelijk tegen de afschaffing geadviseerd, maar de meerderheid had daar totaal geen oren naar.

“Een bijzonder vreemde aanpak van het stadsbestuur,” zeggen N-VA Halle gemeenteraadsleden Rogier Lindemans en Sven Pletincx, zelf ook allebei lid van de raad van beheer van de bib. “Niet alleen mag de bibliotheek wettelijk geen cash geld weigeren, bovendien zullen enkel boetes niet langer cash betaald mogen worden. Voor lidgelden, interbibliothecair leenverkeer en zelfs fotokopies blijft dat wel kunnen. En als je weet dat onze bibliotheek allesbehalve zwemt in het geld, dan kunnen we deze démarche van het stadsbestuur enkel maar betreuren én afkeuren.”

N-VA Halle stelt voor om van de komst van de zelfscanbalie gebruik te maken om een extra module te installeren. Die moet er dan voor zorgen dat betalen via bancontact én met cash mogelijk blijft. Bijkomend voordeel is dat het beheer van boetes dan volledig automatisch bijgehouden en afgehandeld kan worden. Het personeel van de bib hoeft zich met andere woorden niet langer bezig te houden met financiële transacties en kan zich dan volledig toeleggen op een betere service voor de gebruiker.

“Ons voorstel betekent een absolute win/win voor iedereen,” zeggen Lindemans en Pletincx. “Niet alleen overtreedt onze bibliotheek dan geen enkele wet meer, maar bovendien is een vlotte doorstroming van de boeken verzekerd, zonder dat de stad inkomsten verliest. Helaas koos de Halse meerderheid er  voor om dit positief alternatief voorstel te verwerpen.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is