Extra kosten bij realisatie sociaal restaurant Halle

Op 24 februari 2018, over deze onderwerpen: Benjamin Swalens, Gemeenteraad, Halle, Mandataris, OCMW

Vorig jaar besliste het Halse OCMW om het leegstaande cafetaria van ’t Vondel om te vormen tot een sociaal restaurant. Een goed project, een jaar eerder trouwens al voorgesteld door N-VA Halle. Maar of de uitvoering vlot loopt en zo ja, tegen welke kostprijs is volgens OCMW-raadslid Benjamin Swalens duidelijk een ander paar mouwen.

Bij het toewijzen van een uitbater viel de keuze op een zeer ambitieuze partner. Om de vooropgestelde 125 maaltijden per dag te kunnen serveren eiste die meteen aanpassingen aan de keuken. Kostprijs ruim 146 000 euro. Deze uitgaven zouden gedragen worden door de stad. “Maar het project loopt zeer stroef,” zegt Swalens. “De stad Halle laat nu weten geen tijd te hebben voor de installatie van de aangepaste keuken, bij het OCMW idem dito. Resultaat: men moet beroep doen op een externe firma. Extra kostprijs: dik 20 000 euro, op te hoesten door de Halse belastingbetaler.”

De vraag is nu of die ambitieuze partner het vooropgestelde aantal maaltijden van 125 per dag zal halen. Zo niet had men ook kunnen kiezen voor een andere partner die geen aanpassing van de keuken eiste zodat extra kosten vermeden konden worden.

Intussen hebben de stad en het OCMW ook beslist om elk 37 500 euro subsidie te geven om zo de prijzen laag te houden voor mensen die het minder breed hebben.

“De N-VA steunt dit project en koken kost geld dus de subsidie is te begrijpen, maar de extra facturen voor de keuken liggen ons wel zwaar op de maag”, zegt OCMW-raadslid Swalens.

De cafetaria van het Vondel staat intussen al bijna 4 jaar leeg. De oorspronkelijke huurprijs bedroeg 2 000 euro per maand. De stad liep dus al 96 000 euro huurinkomsten mis door de leegstand.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is