N-VA Halle opnieuw in het verweer voor de Vijver van Essenbeek.

Op 27 mei 2020, over deze onderwerpen: Mark Demesmaeker, Nelly Lanis, Openbaar groen, Vijver Essenbeek
vijver essenbeek 2019

N-VA bood tijdens de gemeenteraadszitting opnieuw weerwerk in het dossier van de Kasteelvijver van Essenbeek. Na de geheimzinnige, vertrouwelijke dading tussen stadsbestuur en een projectontwikkelaar eerder dit jaar, waardoor een omstreden bouwproject kan gerealiseerd op een strook gedempte vijver, stond deze keer het rooilijnplan voor een stukje voetweg op de agenda. N-VA’ers Nelly Lanis en Mark Demesmaeker hekelden opnieuw de hypocrisie van groenen en socialisten.

Mark Demesmaeker: “Jarenlang ijverden jullie zelf voor het behoud van de vijver, en nu gaan jullie overstag voor bouwplannen die herhaaldelijk geweigerd werden. Een project  zonder enig voordeel voor Essenbeek. Een rij woningen langs de Kasteelstraat, een beperkte doorkijk, en nu…. een doodlopend wegje langs een betonnen bak naar nergens… Dat is wat overblijft van de historische kasteelvijversite die eeuwen lang het dorpsbeeld van Essenbeek heeft bepaald.”

Achter enkele woningen komt een voetweg, maar die blijft eigendom van de projectontwikkelaar. In haar motivatie verwijst het College naar de mogelijke latere aansluiting met het achterliggende Warandepark. “Dat het stukje weg privéeigendom blijft, hypothekeert dat vooruitzicht,” argumenteert Mark Demesmaeker. “Als het College echt werk wil maken van zo’n verbinding, dan moet ze nu gelijk ook een analoog rooilijnplan maken voor die aansluiting met het Warandepark, en moet de weg echt openbaar domein worden.”

N-VA’ers Nelly Lanis en Mark Demesmaeker werkten hiervoor een amendement uit. Dat werd door de meerderheid weggestemd. Opnieuw stuurt deze meerderheid Essenbeek met een kluitje in het riet.

Nelly Lanis besloot scherp : “Dit bestuur heeft alle geloofwaardigheid verloren. Deze dading is duidelijk geen win-win oplossing voor de Stad maar een volledige vrijgeleide voor de projectontwikkelaar. Geen strobreed wordt hem in de weg gelegd. Met de steun van dit stadsbestuur worden alle controversiële acties van de laatste 20 jaar beloond. Zonder de vermeende illegale ingrepen, vijververkleiningen, betonnering van de oevers, milieuschade enz. was het niet eens mogelijk hier te bouwen. Ruimtelijk ordening hier in Halle is een farce!” Vooral de groene schepenen moeten het bij Nelly ontgelden: “Jullie hebben nagelaten het dossier grondig te bestuderen. Jullie hadden het verschil kunnen maken door een RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan ) op te starten en de vijversite definitief als parkgebied te bestemmen. Dit was de enige juiste weg om het karakter van het gebied te respecteren. Shame on you!”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is