Stad Halle en parkeerbedrijf cashten reeds half miljoen euro in eerste zes maanden.

Op 13 september 2021, over deze onderwerpen: Benjamin Swalens, Financiën, Lokale economie, Mobiliteit en openbare werken
parking nederhem

Van januari tot en met juni haalde het parkeerbedrijf 542.000 euro op aan abonnementen, tickets en boetes.  Maar liefst 200.000 euro (37%) strijkt het parkeerbedrijf zelf op, de rest, 342.000 euro zijn inkomsten voor de stad Halle. Er werd voor 160.000 euro parkeerabonnementen verkocht en de Halse parkeerautomaten inden voor ongeveer 200.000 euro. Wie geen abonnement of ticket kocht had veel kans op een boete. De controle, die pas in maart begon, bracht reeds 185.000 euro op. Het parkeerbedrijf schreef op vier maanden reeds meer dan 10.000 boetes uit.

 

“Een eerste indruk van de cijfers geven geen fraai beeld van het parkeerbeleid. Niet alleen wordt er veel beboet, slechts weinig meer dan de helft van alle inkomsten vloeit terug naar de stad. De rest stort de Hallenaar in de kas van het parkeerbedrijf en vloeit niet meer terug naar Halle of de Halse economie die na corona volop steun verdient”, zegt N-VA-raadslid Benjamin Swalens.

 

Blauwe zone = blauw betalen

De blauwe zone, gelegen op Sint-Rochus, wordt door de parkeerwachters niet vergeten. Ongeveer 40% van alle boetes wordt hier uitgeschreven wegens het overschrijden van de tijdslimiet of het niet-leggen van een parkeerschijf. “In het begin was er veel te weinig signalisatie. De borden die de zone afbakenden stonden soms ettelijke straten verder waardoor bestuurders niet wisten dat ze in een blauwe zone stonden en een boete riskeerden. Pas na kritiek werd dit rechtgezet. Sindsdien is het aantal boetes in blauwe zone met 30% afgenomen maar voor vele mensen kwam deze rechtzetting te laat”, weet Swalens.

 

Dat er reeds een half miljoen werd opgehaald verbaast Swalens niet. “Had men de Hallenaar als alternatief voor het betalend parkeren enkele gratis randparkings aangeboden en de eerste bewonerskaarten gratis gehouden dan was de rekening voor de Hallenaar beslist lager uitgevallen”, besluit Swalens.

 

Top 5 van de plaatsen waar het meeste boetes zijn uitgeschreven:

  • Possozplein
  • Vogelpers
  • Vandenpeereboomstraat
  • Goebegracht
  • Vuurkruisenstraat

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is